EĞİTİMDE METAVERSE UYGULAMALAR VE YENİ EĞİTİM PEDAGOJİSİ
- Anadolu’da bir deyim vardır, 'Dünün güneşi ile bugünün çamaşırı kurutulmaz' denir. Yeni nesil öğrencilerde geleneksel ‘Talim ve Terbiye’ yöntemlerinin neden işe yaramadığını bu söz açıklıyor sanırım . Çünkü yeni neslin öğrenme stilleri , anlama ve anlatma şekilleri çok farklı. Dolayısıyla onlara ulaşmak isteyenlerin yeni yöntemler geliştirmesi gerekiyor. Ülkemizde Teknolojik imkânlara ulaşabilme imkanları farklı olsa da, 20 milyonluk bir ‘dijital doğan’ nüfusundan söz edebiliriz.
YENİ NESİL ÖĞRENCİLERE NEDEN ‘DİJİTAL YERLİ’ DENİYOR, ÖZELLİKLERİ NELER?
- Onlara Dijital yerli (Native Digital) deniyor çünkü teknoloji ile doğuştan itibaren tanıştılar, internet kurdu olarak yetiştiler, bilgisayar ve teknolojilerini anadili gibi biliyorlar.
-Dijital yerliler emojilerle iletişim kuruyor ve duygularını bu sembollerle çok daha iyi anlatıyor. İletişim kurma, haberdar olma, karar verme veya tüketme konusunda çok farklı tercihleri var. Gazete yerine blokları okumayı tercih ediyorlar. Sosyal ağlarda çok hızlı hareket edip tanışıyorlar. Herhangi bir konuda telefonla konuşmaktansa mesajlaşmayı tercih ediyorlar. Deneyimleyerek öğrenmek istiyor, ezberlemekten hiç ama hiç hoşlanmıyorlar. Uzun süre ders dinle (ye)miyorlar. Mevcut müfredatı sıkıcı buluyorlar, ilgilerini çekmiyor veya ‘gereksiz’ ayrıntılarla dolu olduğunu düşünüyorlar. 35-40 dakikalık dersleri uzun buluyorlar. 5-6 dakikalık kısa sunumları seviyorlar. Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) gibi yeni teknikler ile ders işlemek istiyorlar. Sonuçları anında görebilecekleri interaktif etkinliklere, çok boyutlu öğrenme ortamlarına yoğun ilgi gösteriyorlar.
DİJİTAL GÖÇMEN KAVRAMI NE DEMEK ?
Dijital göçmen, analog dünyada doğmuş, teknolojik kültür ile sonradan karşılaşmış ve ona ayak uydurmaya çalışan nesli ifade etmektedir. “Dijital göçmenlik, yirmili yaş ve sonrasında teknoloji, internet ve web ile tanışan, bireylerden oluşur. Öğrenciler dijital yerli ama öğretmenlerin çoğu dijital göçmen. Bu farklı iki kuşak arasında kuşak çatışması çıkması kaçınılmaz. Bu nedenle Eğitim-Öğretim programlarının, eğitimdeki yöntem ve tekniklerinin yeni nesil öğrencilerin özellikleri dikkate alınarak yeniden yapılandırılması gerekiyor. Yepyeni bir eğitim Pedagojisine ihtiyaç ortaya çıkmaya başladı bile. Bununla birlikte eğitim programlarında da köklü değişmeler olması kaçınılmaz. Karşımıza üç tür öğretim programı çıkmış görünüyor.
1. Geleneksel öğretim programı
2. Hibrit öğretim programı
3. Dijital ya da Metaverse öğretim programı
Öte yandan Dijital ya da Metaverse eğitim ise yeni uzmanlık alanlarını ortaya çıkaracak gibi görünüyor. İlk akla gelen uzmanlık alanları ;Metaverse alan mimarı ,Metaverse Eğitmeni, Metaverse eğitsel içerik geliştiricisi, Metaverse eğitimde ölçme değerlendirme uzmanı, Metaverse eğitim pedagogu vb..
Cihangir ATEŞ-Öğretmen/Eğitim Yazarı ( Bursa-Nisan 2022)#metaverseegitim #dijitalyerli #dijitalgöçmen #egitim