EĞİTİM 4.0 NEDİR?
-1980’lerde siyah beyaz tüplü televizyonlarından film izleyen kuşak aynı filmi bugün akıllı cep telefonundan HD kalitesinde izliyor.
Eğitim hayatına bu yıl başlayan çocukların %65’inin üniversiteden mezun olduklarında yapacağı işin henüz var olmadığı, yani icat edilmediği söyleniyor. Çünkü teknoloji şaşırtıcı bir hızla ilerliyor.
-Endüstri 4.0 denen gelişmeler sayesinde sibernetik, robotik, big data, nano teknoloji, yapay zeka, otomasyon, global vatandaşlık ve dijital çağ gibi kavramlarla tanıştık. Bu sürecin eğitime yansıması ile 'Eğitim 4.0' denen dönüşümler başladı. Eğitim 4.0 ile birlikte, ezbere dayalı sistemin yerine dijital teknolojilerden faydalanan, kişiye özel uygulama temelli yepyeni bir eğitim sistemi başlıyor.
-Bugüne kadar olan eğitim sistemleri şu şekilde özetlenebilir:
*EĞİTİM 1,0 -18.yy kadar olan eğitim sistemiydi. Bu sistemde tarım toplumunun ihtiyaçlarına cevap verecek bireyler yetişmekteydi, Bilgi aktarımı öğretmenden öğrenciye doğruydu.
**EĞİTİM 2,0 -18.yy sonrasında başlayıp 1980’lere kadar devam eden sistemdir. Temel amaç sanayinin ihtiyaç duyduğu kalifiye insan gücünü yetiştirmekti.
***EĞİTİM 3.0-1990’ların başından 2000’li yıllara kadar sürdü. Kendi kendine öğrenme ve bilgiyi üretme gibi yeni kavramlar ortaya çıktı.
***EĞİTİM 4.0 - Yeni nesil eğitim sistemidir. Endüstri 4.0 dönüşümü ile birlikte eğitimin İnovasyon ve dijital tasarım tabanlı eğitim modellerine dönüşmesi ile başladı. Görsel öğrenme, kişiselleştirilmiş eğitim sistemleri, oyun ve senaryo tabanlı öğrenme, proje bazlı problem çözme, artırılmış gerçeklik gibi kavramlar ortaya çıktı.
-Eğitim 4.0 yapılandırmacı eğitim modelleri uygulanmakla birlikte Bloom taksonomisinin çok ötesine geçecek yeni ve yaratıcı yöntemler ortaya çıkardı.
EĞİTİM 4.0 SİSTEMİNİN FARKLILIKLARI NELERDİR?
1.Her yerde ve her zaman eğitim: Eğitimde mekan ve zaman sınırlamamalarının ortadan kalkması ,öğrencilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda yüz yüze eğitimler, uzaktan eğitimler ve hibrit eğitimler alabilmesi
2.Kişiselleştirilmiş Öğrenme: Öğrencilerin kendi öğrenme hızında beceri ve yeteneklerine uyarlanabilir kişiselleştirilmiş eğitim modelleri
3.Esnek ve öğrenci katılımlı müfredat uygulaması: Doğrudan öğrenci ihtiyacına göre şekillenen öğretim programları, her öğrencinin kendi yatkın olduğu alanlarda daha başarılı olması ve zayıf yönlerini ise kendine özel ve esnek eğitim planı sayesinde geliştirmesi.
4. Proje bazlı öğrenme (MAKER): Geleceğin serbest çalışma ortamına öğrencileri hazırlamak için proje bazlı öğrenme ve çalışma modelleri
5-Veri Yorumlama Becerileri
6.Tek sınav değil, sürekli gelişim anlayışı
EĞİTİM 4.O İLE BAŞLAYAN YENİ EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ:
Yapay zeka- Bilgi otomasyonları-Akıllı ürünler- 3G yazıcılar -İmplante teknolojiler- İleri robot teknolojileri -Mobil internet-Nesnelerin interneti- Bulut Bilişim- Blockchain Teknolojisi vb
Cihangir ATEŞ-Öğretmen Eğitim -Yazarı( Nisan 2022)
#eğitim4.0 #eğitim #yapayzeka #bigdata